Skip to main content

Tonsättningar av Karlfeldts dikter

Tonsättarregistret är den första digitaliserade versionen av vad man kan kalla en musikbibliografi över tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts diktning. 

Läs mer om bakgrunden till registrets tillkomst

Tonsättarregistret är den första digitaliserade versionen av vad man kan kalla en musikbibliografi över tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts diktning. Den grundar sig väsentligen på det storartade arbete som Arne Bergstrand gjorde under många år och som utmynnade i en bibliografi 1983. Den gavs ut i bokform, men är idag mycket svåråtkomlig. Och mycket har hänt sedan dess. Omkring 200 tonsättningar har tillkommit sedan dess.

Det finns i Karlfeldt-samfundet en skriftkommitté. En tanke som dök upp för ett antal år sedan var att vi skulle förnya den musikbibliografi som Arne Bergstrand hade gjort. Och – inte minst – lägga upp den som en sökbar databas för nyfikna. I skriftkommittén utsågs jag (Ola Nordenfors) att vara projektledande. Jag tog kontakt med en gammal vän, Gustaf Bergel, som dels är mycket musikaliskt kunnig, dels är bibliotekarie till yrket och vet vilka uppgifter som bör finnas med i en bibliografi. Dessutom hade Gustaf redan gjort en liknande digital förteckning för Orphei Drängars notbibliotek. Och om det inte skulle vara nog – han hade under många år jobbat på Svensk Musik, med kunskap om hur den databasen är upplagd med uppgifter om upphovsmän, textförfattare, vilka som styckena är tänkta för, var man kan hitta noter till verken och så vidare. Gustaf svarade omedelbart och var positiv till idén att upprätta en ny musikbibliografi.

Men vi – Gustaf och jag – insåg raskt att det behövdes någon som kunde ta på sig det tunga jobbet att föra över uppgifterna från Bergstrands bibliografi från 1983 till digital form. Genom Musikvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet fick vi tag på Olof Berkelöf, amanuens på Musikvetenskapen och masterstudent på Institutionen för Arkiv, Bibliotek och Muséer. Han var i alla avseenden rätt person att hjälpa oss med datainlagringen.

Gå gärna in och bekanta er med registret. Om ni upptäcker tonsättningar som saknas eller uppgifter som bör korrigeras – meddela oss! E-postadressen är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. I anslutning till registret finns söktips för att hjälpa er att utnyttja det på bästa sätt. Om ni har förslag till förbättringar tar vi gärna emot dem.

Sök på tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts dikter. 

SÖKTIPS

I sökrutan kan du söka på dikt, kompositör, begynnelsetext, besättning och diktsamling eller en fritextkombination av dessa. Några exempel:
”Sund gåtbok” – för att hitta just Roberts Sunds tonsättning av dikten Ur hjärtats gåtbok.
”Alfvén blandad” – för alla Hugo Alfvéns tonsättningar för blandad kör.
”Maria manskör” – för alla tonsättningar av Jungfru Maria för manskör.

Klicka sedan på diktens namn i resultatlistan för mer information om respektive tonsättning.

Om du inte finner vad du söker i registret, prova att använda hemsidans huvudsökfunktion, t.ex. om du inte känner till diktens namn eller begynnelsetext utan bara vissa ord i inne i dikten. Hittar du ändå inte det du söker? Skicka en förfrågan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.