Skip to main content

Karlfeldtsdag med italiensk medaljör och skyfall av regn

27 november 2023

Den 20 juli 1864 föddes Erik Axel på bondgården i Karlbo, vid Dalälvens strömmande vatten. Födelsedagen firas varje år som Avesta kommuns stora kulturdag, i trädgården på Karlfeldtsgården. Tre hundra personer samlades i somras till ett evenemang som på flera sätt är oförglömligt. 


Extra krydda fick Karlfeldtsdagen i år när Karlfeldtsamfundet, det litterära sällskapet på nationell nivå, delade ut Karlfeldtmedalj av internationell rang. Mottagare var Adriano De Angeli, en italiensk man som så förälskat sig i Karlfeldts dikter att han har översatt och givit ut ett urval dikter på sitt modersmål. Samfundets ordförande Johan Tysk och styrelseledamoten Gunilla Stenman Jakobsson höll den högtidliga ceremonin. Efter scenprogrammet var det många deltagare som nyfiket talade med pristagaren och hans dotter. Känslosamt blev det sedan när De Angeli vandrade runt i gästabudssal och minnesrum och läste Karlfeldtdikter på italienska. Klangfullt ljöd dikterna, med budskap och stämning som nådde fram även till alla oss som inte talar De Angelis språk. Karlfeldt själv i sin himmel log nog nöjd. När han år 1919 föreslogs som Nobelpristagare, lär han ju ha undrat om lyrik är så översatt att den kan anses flyga över Jorden. 

Årets talare var Anna Nordlund, också hon ledamot av Karlfeldtsamfundets styrelse. Anna har forskat om Selma Lager­löf och skrivit doktorsavhandlingen Selma Lagerlöfs ­underbara resa genom den svenska litteraturhistorien 1891-1996 och genom Lagerlöf lärt känna Erik Axel Karlfeldt. På senare tid har Anna besökt Erik Axels barndomsmiljöer i Folkare och nu talade hon, både gripande och entusiasme­rande, om Karlbos betydelse för Karlfeldts diktning.

Så blommande programmet fram i toner. Sångaren Elin Öhman och musikern David Johansson gestaltade härligt, ungdomligt och finstämt en rad Karlfeldtdikter. Naturen själv gav dramatiskt ackompanjemang till konserten, med sommarens största skyfall av regn. SMHI rapporterade att just dalabyarna Karlbo och Brunnbäck den dagen fick mest regn i hela landet – och det under mycket komprimerad tid. Avesta Tidning har sedan, gång på gång, illustrerat den regntunga sommaren 2023 med foton på paraplyhavet som Karlfeldtsdagens talrika publik skapade. 

Karlfeldtdagen bjuder också kulturpris i lokal kontext. Avesta kommuns stora kulturpris, Årets Fridolin, tilldelades lokalhistorikern och föreningsledaren Bengt Söderqvist från Horndal. Karlfeldts ”Ja väl, jag har känt som jag ärvt litet malm från fädernas flammande härd” inledde motiveringen som lyfte fram Söderqvists mångåriga gärning för att berätta brukshistoria, genom Johan Olov-sällskapet, Föreningen Horndals Brukspark, By sockengille och många unika program och guidningar. 

Som Karlfeldtföreningens ordförande strök jag under att Karlfeldt inte var en världsfrånvänd författare. Han iakttog sin samtid och dess omvälvande förändringar och skeenden. I tal och dikter ger han sina kommentarer. Poeten skriver till sin sångmö, det starka och för oss högaktuella: ”Ett dårhus och ett bårhus är mänskornas krigande värld.” I dikten Inför freden som Karlfeldt skrev 1919, när det stora kriget var över, formulerar han det ofta citerade: ”... ty jag vet, den högsta av jordens böner ropar ej på seger, men ber om frid.” I den andan levandegör vi Karlfeldts lyrik, med innerlig önskan om frid, fred och respekt för varje människas unika värde.

Arrangör för Karlfeldtsdagen var traditionsenligt Karlfeldtföreningen i Folkare och Avesta kommun, den senare också ägare av Karlfeldtsgården i Karlbo. Karlfeldts barndomshem med minnesrika miljöer, samtidens konsthantverk och slöjd, mångfald av kulturprogram, prunkande lustgård och ett uppskattat kök lockade många tusen besökare under sommaren. Vintervilan bryts för Karlfeldtsgårdens julmarknad, en helg när Cecilia stämmer sitt instrument till Guds advent. När träden knoppas, öppnas gården till en ny sommar. 

Karin Perers