Skip to main content

Inför jubileumsåret 2014

25 juli 2012

År 2014 är det 150 år sedan Erik Axel Karlfeldt föddes. Detta bör och skall Samfundet uppmärksamma på ett särskilt sätt.


 En begynnelse på planeringen av jubileumsfirandet skedde redan vid förra årets sommarmöte, då den avslutande söndagen bl.a. ägnades åt en timmas "brainstorming" i Sångs. Mötesdeltagarna utvecklade stor kreativitet, och förslagen som framkom sammanfattades av Samfundets sekreterare att vidareföra till styrelsen.

Styrelsen har vid höstens sammanträde utsett Gunilla Stenman Jacobson att inledningsvis vara projektledare för planerings­arbetet tillsammans med en projektgrupp som f.n. består av ordförande, Gunbritt Berggren, Hans Barenthein, Karin Perers, och Christer Åsberg. Flera personer som anmälde sitt intresse kommer att delta i ­arbetet. Många idéer lades fram och projektgruppens första uppgift var att sålla.
Något konkret program finns naturligtvis ännu inte, men klart är att firandet ska knytas till Karlfeldts liv i Sjugare, Karlbo, Uppsala och Stockholm. Klart är också att Karlfeldtpriset som egentligen skulle delas ut 2013 senareläggs till jubileumsåret. 2014 års årsbok måste också få en särskild utformning. En "Karlfeldtutställning" planeras för Dalarnas Museum. Andra tänkbara utställningsplatser är Nobelmuseet, Kungliga bibiloteket och Universitetsbiblioteket i Uppsala.

Kontakter kommer att tas med kulturredaktionerna på SVT och SR för möjligt utrymme. En anhållan om ett särskilt Karlfeldtfrimärke har redan ingått till Postens frimärksråd. Det är vidare viktigt att tillfälle skapas för vetenskapliga bidrag till jubileet, kanske genom ett eller annat vetenskapligt symposium i Uppsala/Stockholm, eventuellt breddat genom att omfatta också fler samtida författare, "nittiotalisterna". Material från sådana övningar kan sedan användas i årsbokssammanhang. Önskemål har också framförts om en Jubileums-CD med Karlfeldt i toner genom tiderna liksom om en DVD om Sångs under fyra årstider. Vi kommer också att undersöka om det finns gehör för särskilda jubileums­satsningar i studieförbunden, Humanistiska förbundet, Senioruniversiteten och folkbiblioteken.

Med hänsyn till sanningen i ordspråket "Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket!" är projektgruppen ense om att vi inte skall ha högre ambitioner än vad vi klarar av – vilket egentligen är en självklarhet. Kvalitet i jubileet före kvantitet!

Eftersom allt arbete ännu är på planeringsstadiet – tiden går fort! – är projektgruppen givetvis öppen för tips och idéer från Samfundets medlemmar. Hör av Er! Det är viktigt att alla i samfundet känner sig delaktiga. Tänk efter vad som kan göras lokalt. Biblioteket, studiecirklar, föreningar kan ge tillfällen för någon aktivitet. Alla initiativ är välkomna!

Claes-Bertil Ytterberg, Gunilla Stenman Jacobson

Senaste nyheterna