Skip to main content

Karlfeldtsamfundets verksamhetsberättelse och bokslut 2023

26 augusti 2024

Symposium i Sigtuna om Karlfeldt och tron, Kulturdagar i Leksand och digitalisering är några viktiga händelser under verksamhetsåret 2023.


LADDA NER VERKSAMHETSBERÄTTELSEN SOM PDF
LADDA NER BOKSLUT (PDF)
LADDA NER DAGORDNING FÖR ÅRSMÖTET (PDF)
LADDA NER ÅRSMÖESPROTOKOLL (PDF)

Antalet medlemmar i Karlfeldtsamfundet
Antal medlemmar var enligt registret 500 den 31 december 2023, varav 364 ordinarie, 79 ­familjemedlemmar, två ungdomsmedlemmar, 42 ständiga medlemmar, sex hedersmedlemmar. Dessutom är sju bibliotek anslutna till samfundet.

Årsmötet
Årsmötet hölls på Ersta konferens, Stockholm 2023- 04-01. Samfundets ordförande Odd Zschiedrich hälsade de närvarande välkomna och höll ett kortare anförande. Därefter ut­delade han Karlfeldtmedaljen till Gunilla Stenman Jacobson för hennes långvariga arbetsinsats som redaktör för Karlfeldtbladet. I anslutning till årsmötet avtackades den avgående ordföranden Odd Zschiedrich och tilldelades Karlfeldtmedaljen. Ett tack riktades även till den avgående styrelseledamoten Gunnar Kärrbom.

Till ny ordförande för ett år valdes Johan Tysk. På valberedningens förslag omvaldes Ola Nordenfors för en period av två år. Kvarstående ledamöter, Anders Back, Anita Hård af ­Segerstad, Yngve Lennerstrand, Anna Nordlund, Johannes Rudberg och Gunilla Stenman Jacobson är redan valda fram till årsmötet 2024. På valberedningens förslag omvaldes Lars Kylberg (firma Öhrlings Pricewaterhouse Coopers AB) och William Nisser till revisorer för en period på ett år. Vidare, även detta enligt valberedningens förslag, omvaldes Niclas Bergen­mo (firma Öhrlings Pricewaterhouse Coopers AB) och nyvaldes Jørgen Straarup som revisorssuppleanter för en period på ett år. Styrelsen har efter årsmötet och de konstituerande sammanträdena haft följande sammansättning och ansvarsfördelning:

Ordförande: Johan Tysk
Sekreterare och vice ordförande: Anita Hård af Segerstad
Kassaförvaltare: Anders Back
Klubbmästare: Yngve Lennerstrand
Övriga styrelseledamöter: Ola Nordenfors, Anna Nordlund, Johannes Rudberg och Gunilla Stenman Jacobson. Christer Rosenqvist har under hela året varit adjungerad till styrelsen som representant för Karlfeldtföreningen i Folkare.

Under året har genomfördes två konstituerande styrelsemöten, 2023-04-01 och 2023-04-23, samt sex styrelsemöten, 2023-02-04 i Uppsala, 2023-04-01 i Ersta Stockholm, 2023-04-23 i Uppsala, 2023-06-01 (digitalt), 2023-09-02 i Uppsala och 2023-10-14 i Sigtuna. Inom styrelsen har ett arbetsutskott bestående av Johan Tysk, Anders Back och Anita Hård af ­Segerstad haft digitala möten för att bereda aktuella ärenden.

Årsmötet beslutade att årsavgiften för medlemskap i samfundet skulle vara oförändrad: 240 kr per medlem, 120 kr för tillkommande medlem med gemensam adress och för ungdom och studerande under 30 år, samt 2400 för ständigt medlemskap. Årsmötet utsåg följande personer att ingå i valberedningen: Kerstin Hulter Åsberg (sammankallande), Gunnar Birgegård och Gunnar Kärrbom.

Ekonomi
Årsbokslutet för år 2023 visar på ett resultat på -143 667 kr. Resultatet av årets verksamhet visar på ett underskott på 278 074 kr. Verksamhetens underskott är ungefär detsamma som fö-regående år, även om kostnadsposterna mellan åren skiljer sig kraftigt åt, vilket framgår av årsbokslutet. Varför det redovisade underskottet för hela verksamhetsåret var så mycket större 2023 än 2022 beror på att det finansiella resultatet för år 2023 är mycket lägre än året innan. En ganska kraftig nedgång av värdet på våra värdepapper mot slutet av året gjorde att det verkliga värdet på värdepapperna närmade sig det bokförda värdet. Beslut togs därför att avvakta med försäljningen av värdepapper och hemtagning av realisationsvinster tills bättre tider. I dagsläget verkar det ha varit ett bra beslut.

Skriftkommittén och samfundets bokutgivning
Under året utkom ingen bok i samfundets skriftserie, men samfundets skriftkommitté har ­arbetat pararellt med två projekt som båda kommer att avsätta bokutgåvor framåt. Det har dels handlat om planeringen av symposiet Karlfeldt och tron, som ägde rum på Sigtunastiftelsen 13-14 oktober, dels om projektet Karlfeldt och musiken (arbetsnamn), som resulterat i en sökbar databas på samfundets hemsida över tonsättningar av Karlfeldts dikter, och också senare kommer att resultera i en bokutgåva. Skriftkommittén bestod under året av Ola Nordenfors, Anna Nordlund och Johannes Rudberg (sammankallande) samt Odd Zschiedrich, till och med den första april och Andreas Hedberg, från och med den 14 oktober. Samfundet registrerar sina böcker i Bokinfos databas för bästa synlighet gentemot bok-branschen och har även ett samarbete med Förlagssystem i Falun om lagerhållning och ­distribution.

Digitalisering
Under året har vi genomfört en digitalisering av kommunikationen mellan samfundet och medlemmarna. Vi har gjort det både av miljöskäl och för att avlasta samfundets kostnader för tryckning och porto. Hemsidan har utvecklats, mycket tack vare Cari Hildebrands professionella hjälp, och innehåller nu mycket mer information både om samfundets verksamhet och också andra aktiviteter som bedöms vara av intresse för medlemmarna. Digitala Karlfeldtbrev med information planeras att ges ut regelbundet. Det första brevet kom ut hösten 2023. För att kunna genomföra digitaliseringen fullt ut behöver vi e-post­adresser till alla medlemmar. Vi har ännu inte uppnått detta mål och det första Karlfeldtbrevet skickades också med post till dem vi inte hade e-postadresser till.

Vårvintermötet
På årets vårvintermöte som ägde rum i anslutning till årsmötet (2023-04-01) framförde Agnes Enerlund Lindberg och Olle Lindberg egna tonsättningar av Karlfeldtdikter. Katarina Barrling, docent i statskunskap och Odd Zschiedrich förde ett samtal med temat, Från ­enhetskultur till multisamhälle. Mötet avslutades med utdelning av diplom till vinnarna av samfundets uppsatstävlingar och diktläsning.

Karlfeldtsgården i Karlbo
Karlfeldtsdagen på Karlfeldtsgården i Karlbo genomfördes som vanligt på skaldens födelsedag den 20 juli. Samfundet delade där ut Karfeldtmedaljen till Adriano De Angeli för hans förtjänstfulla arbete med att översätta Karlfeldts dikter till italienska. Samfundets ordförande och styrelseledamoten Gunilla Stenman Jacobson höll i den högtidliga ceremonin. Anna Nordlund, också hon styrelseledamot i samfundet, var högtidstalare och tog i sitt tal upp Karlbos betydelse för Karlfeldts diktning.

Kulturdagarna i Leksand
Kulturdagarna i Leksand den 20–23 juli presenterade tre konstnärer, alla välkända inom sina områden: Hugo Alfvén, musiken, Gustaf Theodor Wallén, bildkonsten och Erik Axel Karlfeldt poesin. Kulturdagarnas program innebar möten i ord, ton och bild, med såväl kända som mindre kända sidor av dessa tre konstnärers liv och verk. Kulturdagarna var ett initiativ av Camilla Montan men flera samarbetspartner hade gått samman för att göra detta möjligt och bidragit till genomförandet såväl ekonomiskt som genom ideellt arbete. För Karlfeldtsamfundet var det angeläget att stödja ett program som kunde stimulera intresset för och öka kunskapen om Karlfeldts liv och verk. Erik Axel Karlfeldt var i fokus i två av programmen – en födelsedagsmiddag på Walléngården på Leksands folkhögskola, där vi med Ingemar Ihlis, Anna Nordlund och Mika Larsson som guider fick följa musikens och samhällets utveckling under Karlfeldts tid, kompletterat med diktläsning av skådespelaren Krister Henriksson. ”Mannen, kvinnorna och kärleken” var temat för det program som anordnades på kvällen den 21 juli i Leksands kyrka. Mika Larsson ledde programmet och medverkade gjorde också skådespelaren Krister Henriksson, mezzosopranen Ann-Kristin Jones och pianisten Henrik Berg.

Symposiet Karlfeldt och tron
Biblisk lyrik eller sann fromhet var en utgångspunkt för det symposium som anordnades om Karlfeldt och tron på Sigtunastiftelsen den 13 och 14 oktober. Deltagarna fick lyssna till namnkunniga föreläsare: Lars Falk, Caroline Krook, Kristina Nielsen-Jerneck Ola Nordenfors, Anders Piltz, Sebastian Selvén, Jørgen Straarup, Eva-Britta Ståhl och Jesper Svenbro som ur olika aspekter belyste frågan. Deras föredrag kommer att publiceras i boken Karlfeldt och tron som kommer att ges ut 2024. På kvällen framförde Anna Ihlis och Hanna Enlöf tonsättningar av Karlfeldts dikter, I den avslutande paneldiskussionen, ledd av Maria Schottenius, deltog Claes-Bertil Ytterberg, Cecilia Wejryd, Lars Falk och Ola Nordenfors. Ekonomiska ­bidrag till symposiet har erhållits från Märta Christina och Magnus Vahlqvists stiftelse och från Sven och Dagmar Saléns vetenskaps- och kulturstiftelse. Symposiet genomfördes i nära samarbete med Sigtunastiftelsen.

Samfundets priser
Ungdomens Karlfeldtpris tilldelades under året tre elever från Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Joel Evaldsson som fick första pris för sin uppsats Den misskände spelmannen, Rutya Welday Tesfay som fick andra pris för sin uppsats Sub luna – livet under månen och Anna Gunnarsson som fick tredje pris för sin uppsats Hej Karlfeldt hur mår du?
Högskolepriset tilldelades tre studenter från litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Axel Hedengren fick första pris för sin uppsats Karlfeldt som verktyg för litterär kompetens, Edvard Ek fick andra pris för uppsatsen Jordelivets fulla mått. Didaktisk potential av lyrikläsning som behandlar döden för självinsikt och Milla Nenonen tredje pris för uppsatsen Strategier för läsning av lyrik. Exemplet Karlfeldt.

DELS
Samfundet är medlem i DELS (De litterära sällskapen i Sverige) och stödjer därigenom den samordning och initiativ som kommer från denna samverksorganisation, bland annat utgivningen av tidningen Parnass, en tidskrift som samfundet under året också givit sitt stöd genom att annonsera om sin bokutgivning.

Samarbete med Karlfeldtgymnasiet i Avesta
Karlfeldtsamfundet och Karlfeldtföreningen i Folkare bedriver sedan 2019 ett samarbete med den skola som bär Karlfeldts namn. Även år 2023 anordnades, med Christer Rosenqvist som drivande kraft, ett program med föredrag och musikinslag för att stimulera elevernas intresse för Karlfeldt och hans diktning.

Karlfeldtgården Sångs i Sjugare
Även om den publika verksamheten där är mer begränsad än tidigare så anordnade Gunbritt Berggren under juli månad poesivandringar i trädgården.

Avslutande ord
Då allt som skett under året inte kan redovisas i denna verksamhetsberättelse så vill styrelsen rikta ett tack till alla som gjort värdefulla insatser för att med stadgans ord, ”vidmakthålla intresset och vidga förståelsen för Karlfeldt och hans verk”.

Uppsala maj 2024

För styrelsen
Anita Hård af Segerstad, sekreterare

Senaste nyheterna