Skip to main content

2011 Års- och Sommarmöte i Tällberg och på Sångs

Green Hotel i Tällberg, Leksand och Sångs, 15-17 juli
(antal deltagare 130)

PRISER OCH BOKNING
Green Hotel är ett av de mest exklusiva och välrenommerade hotellen i Siljansbygden och erbjöd en särskilt stilig miljö för sommarmötet.
Paketpris för hela vistelsen med logi på Green Hotel inkl. alla program, buss tor Leksand och entré till Himlaspelet (325 kr) samt måltider (exkl. dryck vickning fredag kväll och entrédrink middag lördag):
Dubbelrum/pp:....................................2 250 kr
Tillägg för enkelrum ...............................200 kr
Paketpris för hela vistelsen utan logi
enl. ovan förutom frukost ..........................1 100 kr
Kontaktpersoner var Hans Åkerlund och Ebba Nordström bl.a. betr. priser för delar av mötet.

Varför ett datum mitt i juli frågar någon?
En bakgrund:
I unga år förstod Erik Axel Karlfeldt digniteten i de väggmålningar som förr fanns i många hem.
Han inspirerades och såg i folkkonsten bl.a. Jungfru Maria (som Karlfeldt placerade i Sjugare by), Jona slukas av havsvidundret, Sankt Elia fara upp till himmelens land och Den rike ynglingen.
Dalmålningar på rim växte fram och utkom i sin första upplaga för 110 år sedan.
Erik Axel Karlfeldt m.fl. inspirerade Rune Lindström till dalmålningen:
Ett spel om "en wäg som till himla bär", som också är en kärlekssaga mellan två ungdomar. 
Himlaspelet firade i år, 2011, 70 år.

Detta celebrerade vi med följande
PROGRAM:

Fredag 15 juli

Från 15.00
Incheckning på Green Hotel, Tällberg

17.00    
Salladsbuffé.

18.30    
Hälsningsord, Claes-Bertil Ytterberg, ordf., Greenverket
Om Greenverket:
Greenverket är ett ståtligt byggnadsverk med milsvid utsikt över Siljan ritat av domkyrkoarkitekten Rolf Bergh och rymmer en privat konstsamling med ett hundratal verk av betydande konstnärer såsom Zorn, Carl Larsson, Bauer, Arosenius, Picasso, Chagall.
Faksimilutgåvan av 1921 års utgåva av Dalmålningar utlagda på rim
presenteras. Karlfeldt och Jerk Werkmäster. Christer Åsberg och Jerk Olof Werkmäster.

Lille Bror Söderlundh -  tonsättare och viskompositör, Greenverket.
Christina Mattsson kåserade om bl.a. Lille Bror Söderlundhs år i Leksand och
samarbetet med Rune Lindström. Christina Mattson är visforskare och styresman för Nordiska Museet.

Sång av Staffan Liljas (bördig från Leksand) som i sommar debuterat på
Drottningholms slottsteater som Don Alfonso i Cosi fan tutte.
Piano: Ingela Ekström .
Detta var ett offentligt program. Entré 80 kr för externa gäster.
Därefter: Vickning och samvaro. Liten musikalisk soaré.

Lördag 16 juli

Från 07.00
Frukost på hotellet.

08.45   
Årsmötesförhandlingar, Greenverket.
Ordförande: Claes-Bertil Ytterberg omvaldes
Karlfeldtmedaljen tilldelades Hans Åkerlund

Presentation av söndagens utflyktsmål

Presentation av Karlfeldtsamfundets hemsida
Hans Barenthein, Greenverket

Kaffepaus

11.00   
Erik Axel Karlfeldts Dalmålningar utlagda på rim, Greenverket.
Eva-Britta Ståhl, professor i litteraturvetenskap.
Offentligt program. Entré 80 kr för externa gäster.

12.30    
Lunch

14.00    
Dalmålaren Rune Lindström - konsten att hitta hem, Greenverket.
Sekreteraren i bibelkommissionen m.m. Christer Åsberg, ordföranden i
Karlfeldtsamfundet m.m. Claes-Bertil Ytterberg, kännaren av Rune Lindström och
dennes verk m.m. Martin Lindström, hembygdskonsulent Maria Björkroth.
Offentligt program. Arr. Himlaspelet i samarbete med Karlfeldtsamfundet.
Entré 80 kr för externa gäster.

16.30    
Middag, Green Hotel

19.10    
Buss till Leksands hembygdsgårdar.

20.00    
Himlaspelet 70 år. Fest- och jubileumsföreställning i ny uppsättning.

22.30    
Buss till Tällberg.

Söndag 17 juli

Från 07.00
Frukost på hotellet.
Transport med egna fordon till Sångs

10.00   
Sångs, Sjugare. Intressant och givande diskussion om samfundets framtid,
bl.a. 150-års jubileet av EAK's födelse 2014.
Karlfeldtmedaljen tilldelades Anja Tengnér

11.00   
Sång av Staffan Liljas. Ingela Ekström, piano.
Enkel förtäring.
Besök i den vackra trädgården som stod i full blom.

Skriftserie Nr 43: Faksimilutgåva: Dalmålningar utlagda på rim av Erik Axel Karlfledt
Med träsnitt av Jerk Werkmäster


--------------------------------


Referat från Års-/sommarmötet 2011

Fredag

Med stora förväntningar samlades samfundets medlemmar till sommarmöte i den fagra Siljansbygden, som dock dolde sig i ett sommardis. Ingen sjö att skåda uppifrån vår mötesplats på Green Hotel.

Claes-Göran Ytterberg hälsade de närvarande välkomna och då särskilt Erik Axels dotter Anna och barnbarnen Mika Larsson, Hans Larsson och Hans Barenthein. Så många medlemmar hade inte tidigare samlats till sommarmöte och det skulle bli ett spännande program, som en skvader med variationen mellan Rune Lindström och Jerk Werkmäster.

Christer Åsberg inträdde dramatiskt med ett gammalt skrin under armen och deklamerade vältaligt en pastisch i anslutning till Karlfeldts "Den underbara kvarnen". Han sade sig ha hittat ett nytt manus med titeln "Det gamla skrinet" och tack vare skrinet hade ett nött gammalt original från 1920 blivit en ny fräsch faksimil – årets medlemsbok. Karin Perers kom fram och befriade den nya boken från sitt fina band och introducerade boken Dalmålningar utlagda på rim som ett verk i harmoni med Himlaspelets jubileum. Boken var tryckt med frakturstil och de som så önskade kunde få en handledning på hemsidan eller där läsa dikterna med vanliga bokstäver.

Illustrationerna 1920 var gjorda av den unge Jerk Werkmäster och hans son Jerk-Olof Werkmäster talade om sin fars liv och verk. Jerk gjorde illustrationer till Flora och Bellona samt Hösthorn. Karlfeldt och han hade lite olika åsikter om hur en häst skulle se ut, ty skalden vill ha dem klumpigare, men alla illustrationer godkändes till slut alltid av Karlfeldt själv. Särskilt många skisser finns till Jungfru Maria.

I stället för det tidigare annonserade föredraget om dalmålningar kom Christina Mattsson och kåserade om Lille Bror Söderlundhs år i Leksand och samarbetet med Rune Lindström. Hon är svensk visforskare, folklorist, radiomedarbetare och styresman för Nordiska museet sedan 2001. Hon är gift med Lille Brors son, konstnären Michael Söderlundh, och har även skrivit en bok om sin svärfar Lille Bror Söderlundh. Tonsättare och viskompositör (Atlantis, 2000).

Lille Bror Söderlundh föddes i Kristinehamn och kom till Stockholm 1929 för att studera fiolspel vid musikkonservatoriet. Under 30-talet försörjde han sig som restaurangmusiker och träffade Nils Ferlin. 1939 kom den första visan som blev mycket populär. Han blev kapellmästare hos Karl Gerhard och började också skriva balettmusik.

Alf Sjöberg upptäckte Himlaspelet som spelades på Dramaten under julledigheten. 1942 regisserade han också en filmatisering med leksandsbor som statister. Budet att skriva originalmusik till filmen gick först till Hugo Alfvén, som tackade nej, och sedan till Lille Bror Söderlundh. Filmen hade premiär 1942 och spelades bl.a. i Schweiz. Filmmusiken anmäldes felaktigt som komponerad av Alfvén och inte Söderlundh.

1943 flyttade han till Dalarna, ingift i familjen Jobs. Här kom han i kontakt med folkmusiken som också kommit i ropet och han gjorde ett antal arrangemang. Det skrevs reportage om den unge tonsättaren i Husmoden bl.a. och han blev något av en ständig "omslagspojke".

Men det var som visskrivare Lille Bror Söderlundh var populär med tonsättningar av Nils Ferlin och Ture Nerman (Den vackraste visan om kärleken). Under trettiotalet blev det ett stort uppsving för den litterära visan och "Visans vänner" bildades 1936 i kretsen runt Evert Taube. Men han hade svårigheter att få genomslag som seriös kompositör.

1944 hyrde han Lilla salen i konserthuset och betalade allt själv inklusive affischer för att få framföra nya orkesterverk; han var ju känd och omtalad som viskompositör, men ville själv komma loss ur "vissångarstämpeln". Det var en djärv blandning av nya instrumentala stycken vid konserten, bl. a. den nya Concertina för oboe och orkester med Rolf Lennerholm som solist. Konserten bevakades av nio tidningar. Ett av omdömena var att "viskompositören" var OK: Aftonbladets reporter tyckte att det fanns tillräckligt med seriösa kompositörer att "skomakaren borde bliva vid sin läst". I början av 50-talet skrev han en violinkonsert som framfördes med Leo Berlin som solist i stark modernistisk stil. I fjärde satsens allegro kan man höra ett tema som är hämtat från talgoxens sång.

Sina sista år arbetade Söderlundh som kommunal musikansvarig i Borlänge. 1957 avled han i en hjärtattack endast 45 år gammal. Sånger av Lille Bror Söderlundh interfolierade föredraget framförda av Staffan Liljas från operahögskolan ackompanjerad av Ingela Ekström.

Så följde vickning och samvaro följt av mera skönsång i en musikalisk soaré.


Lördag

Lördag morgon var Siljan fortfarande höljd i dis när årsmötet avlöpte med sedvanlig effektivitet med Gunnar Lundh som höll i klubban. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och omvaldes så när som på en person, som bett att få avgå ett år i förtid. Som ersättare på ett år valdes Gunilla Stenman ­Jacobson. Ordförande avfyrade också startskottet för planeringen inför 150-årsjubileet av Karlfeldts födelse 2014.

Hans Barenthein förevisade samfundets hemsida som han har skapat och förvaltar, vilken har utvecklats till ett sant arkiv för vad som publicerats om vår store skald.

Så följde Erik Axel Karlfeldts Dalmålningar utlagda på rim av och med Eva-­Britta Ståhl (se referat sid. 11). Hela föredraget finns utlagt på hemsidan.

Efter lunchen följde ett panelsamtal med titeln Dalmålaren Rune Lindström – konsten att hitta hem (se referat sid. 9).

Drink före middagen intogs i den stora salen som hastigt förvandlades till en strålande konsthall. Vi fick en introduktion av Salka Börjesson, dottern i familjen, som berättade om konstsamlingen. Efter middagen avgick bussarna till Leksand för den första av årets föreställningar av Himlaspelets jubileumsuppsättning.


Söndag

Sommarmötet avslutades som sig bör på Sångs. Efter stor tvekan om vädret skulle tillåta oss en förmiddag i den sköna trädgården for vi ändå dit. Och solen kom. Äntligen! Vi fick återigen höra Anders Liljas sjunga, Giv Psaltare och lyra, innan Bo Berggren välkomnade oss eller undrade han om det kanske var Anna Karlfeldt Larsson som välkomnade oss till barndomshemmet.

Så utbröt en stunds s.k. brainstorming där alla i mindre grupper slog sina kloka huvuden ihop för att komma på goda idéer och förslag inför 150-årsjubileet av Karlfeldts födelse som ska firas 2014. Många förslag redovisades för styrelsen att ta itu med under hösten.

Ytterligare några Karlfeldtsånger fick vi njuta av, fyra mer okända nämligen Gustav Pålssons tonsättning av Ljung ur Vildmarks- och kärleksvisor, Petersson-Bergers Du ler, Ingvar Lidholms Blomstervisa ur Sex visor och slutligen Sub Luna ur Hösthorn av Karl Sigfrid Julius Ekberg.

Ordförande kungjorde de tre vinnarna i årets uppsatstävling om Ungdomens Karlfeldtpris, vilka dock inte kunde närvara. De presenteras på en särskild plats i bladet.

Karlfeldtmedaljen överlämnades till Anja Tegnér, som varit anställd som trädgårdsmästare sedan våren 1999 fram till pensioneringen 2010 och till avgående klubb­mästare Hans Åkerlund.

Efter kaffe och smörgås i solen tackade alla varandra och värdfolket. Ja, se det var ett grant sommarmöte!


Text: Elisabeth Lindmark och Gunilla Stenman Jacobson

Foto: Jörgen Straarup





Bläddra