Redaktionellt innehåll
Dikter & Årsböcker

Årets bok i skriftserien: Karlfeldts vilda flora

Karlfeldt flora wDet hela började under sommarmötet 2016 i Falun. Det året var ett särskilt år i Karlfeldtsamfundets historia, eftersom det var ett 50-årsjubileum av sällskapets start. Det fanns mycket att lyssna på och ta del av. Och ett av de föredrag som visade sig tilldra sig mycket stort intresse var Bengt Jonsells, som handlade om Karlfeldts starka intresse för botanik, hur hans dikter så ofta upptas av en djupgående kännedom om grödan omkring oss, och hur dikterna kan avslöja ett sätt att uppta det i en både personlig och allmän insikt i existentiella upplevelser.

Många av deltagarna kom omedelbart fram till oss i skriftkommittén för att föreslå att vi borde skapa en ny bok i vår skriftserie. Bengt Jonsells insiktsfulla och spännande föredrag om hur Karlfeldt använder botanik i sina dikter vore onekligen en bok som intresserar många.

Bengt Jonsell blev kontaktad, men vi insåg att en bok som kräver så mycket bildmaterial be­höver en kvalificerad redaktör, och Ingrid Strömsten tog på sig jobbet att ansvara för redaktörskapet. Naturfotograferna Jan Thomas Johansson och Mats Wilhelm ställde sina bilder till förfogande (och bilderna är enastående vackra). Författaren och biologen Fredrik Sjöberg skrev ­roligt, ­underfundigt och intresseväckande förord.

Vi följer Karlfeldt i en blommande diktvärld ­genom biotoper och årstider under kunnig ledning av vår egen botaniker. Vi vandrar i Dalarna och i ­Roslagen, på ­fjället och på Öland, över åkrar och ­ängar, lundar och hagar, till vatten, myrar och skog. ­Pedagogiska beskrivningar av växterna blandas med många Karlfeldtcitat och dikter.

Bengt Jonsell skrev sina texter föredömligt snabbt – och han hade också samarbete med fotograferna om vilka bilder som passade bäst. Nu finns både texter och bilder klara. Boken är under produktion och kommer till medlemmarna i september. Gläd er!

Ola Nordenfors