Redaktionellt innehåll
Dikter & Årsböcker

Lars Anders Johansson släpper sångbok

Musikern och poeten Lars Anders Johansson, som tidigare givit ut två skivor med tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts poesi och som satt i Karlfeldtsamfundets styrelse 2008-2014, är aktuell med en ny sångbok. Sångboken, som ges ut av Bokförlaget Augusti innehåller texter, noter och ackordsanalyser till Johanssons samtliga utgivna visproduktion, från debuten Vingklippt 2007 till senaste skivan Renässans 2016.

Lars Anders JohanssonPå bokens drygt 300 sidor ryms både Lars Anders Johanssons egna visor, där han själv skrivit både texter och melodier, och hans tonsättningar av äldre svenska diktare som Karlfeldt, Heidenstam och Fröding. Dessa tonsättningar finns utgivna på skivorna I Fridolins spår (som gavs ut som Karlfeldtsamfundets årsbok 2008) och Renässans.
– Det känns otroligt roligt att ha samlat alla dessa sånger mellan pärmar. Genom åren har jag ofta fått frågor om det finns noter eller ackord till den ena ­eller den andra sången. Nu finns de äntligen samlade på ett och samma ställe, säger Lars Anders Johansson.

Sångboken är utgiven i helklotsband i grön canvasduk med guldtryck på omslaget, och är formgiven av förläggaren Mårten Ericsson.
– Mitt önskemål var att den skulle ha ett tidlöst uttryck, säger Lars Anders Johansson. Den skulle se ut som att den lika gärna kunde ha varit utgiven före 1950 som 2019. Det är en hommage till den tidlösa, svenska vistraditionen.

Nu hoppas Lars Anders Johansson att boken ska leva länge än.
– Det kanske inte är en bok som kommer att toppa försäljningslistorna, men för den som kommer på konserterna och vill ha med sig en artefakt är den ett givet köp. Många spelar inte cd-skivor längre, men saknar känslan av en fysisk produkt kopplad till musiken. Nu får de dessutom möjlighet att spela och sjunga sångerna själva, säger Lars Anders Johansson.

Bokförlaget Augusti gav förra året ut Lars Anders Johanssons andra diktsamling Sonetter, som inne­håller 154 dikter i sonettform, varav åtta så kallade ­sonett­kransar, där 15 sonetter är sammanflätade med varandra. Sonetter fick ett fint mottagande i tidningarna. Den nya sångboken anknyter till Johanssons intresse för bunden poesi.
– Det var mitt skrivande av sångtexter som fick mig att intressera mig för de traditionella versmåtten, säger Johansson. Karlfeldts diktning har varit en viktig brygga mellan den sångbara poesin och den bundna versen.

Cari Hildebrand

––––––––––––
Till Karlfeldtsamfundets medlemmar erbjuder Bokförlaget Augusti Lars Anders Johanssons bok Sånger till rabatterat pris på 179 kronor inklusive porto. Mejla till ­Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och uppge rabattkoden ”Karlfeldt”. Mer information: http://bokforlagetaugusti.se