Karlfeldtsamfundet inbjuder till

VÅRVINTERMÖTE
Lördagen den 1 april 2023 Bringsalen, Ersta konferens, Erstagatan 1 K, Stockholm (Buss nr 53 från Centralen till Ersta sjukhus)

PRELIMINÄRT PROGRAM

12.00 Lunchbuffé på Restaurang Ersta terrass Erstagatan 1 N (måste beställas)
13.00 Årsmöte
14.00 ”Intet är som väntanstider”
A & O, Agnes Enerlund Lindberg och Olle ­Lindberg, bjuder på tre egna tonsättningar av Karlfeldtdikter och godbitar från andra ­kompositörer.
14.30 Kaffepaus (med eller utan smörgås)
15.00 Från enhetskultur till multisamhälle
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap ­vid Uppsala universitet och ­skribent, i samtal med Odd Zschiedrich.

Utdelning av diplom till vinnarna i samfundets uppsatstävlingar
Diktläsning

Anmälan till lunchbuffé (250 kr) och/eller kaffe med/utan smörgås (85/35 kr) görs hos vår klubbmästare Yngve Lennerstrand, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., mobil 0708-267124 senast den 23 mars. Betalning sker på stället.

Tag med vänner och bekanta! Fritt inträde.

Frågan om Erik Axel Karlfeldts förhållande till en gudstro har varit föremål för diskussion bland hans uttolkare. Nu har Karlfeldtsamfundet kallat till ett symposium där frågan kan, om inte slutgiltigt utredas, så åtminstone sakkunnigt diskuteras av ett antal initierade och välformulerade teologer, ­litteraturvetare och skriftställare.

Symposiet kommer att äga rum på Sigtunastiftelsen (vilket är den utan tvekan lämpligaste platsen för ett sådant symposium). Ett imponerande antal föredragshållare/deltagare i panelsamtal har redan anmält sin vilja att delta: Agneta Pleijel, Anders Piltz, Caroline Krook, Cecilia Wejryd, Claes-Bertil ­Ytterberg, Eva Ström, Eva-Britta Ståhl, Jesper Svenbro, Jørgen Straarup, Kristina Nilsson-Jerneck. Och ­Maria Schottenius kommer att fungera som ­moderator under symposiet.

Symposiet på Sigtunastiftelsen börjar på förmiddagen fredagen den 13 oktober och slutar efter lunch ­lördagen den 14 oktober. Under den tiden kommer deltagarna att få vara med om mycket givande föredrag, ­panelsamtal, underhållning under fredagkvällen, ­följande föredrag och panelsamtal under lör­dagen och en sammanfattande diskussion till slut. Karlfeldtsamfundets medlemmar inbjuds till att delta – antingen genom att vara med och bo på stiftelsen under fredag-lördag (inklusive lunch, middag, frukost och lunch) eller enbart delta i symposieföredragen. Vik de dagarna i almanackan redan nu! Välkomna!

Ola Nordenfors

Hjertner får KarlfeldtmedaljenLars Hjertner (f. 1964) är en alltigenom seriös och uttrycksfull artist – professionell i vad han än gör, om det så gäller stora teaterroller eller att dra en spelmanslåt på fiol. Han blev känd för den stora pub­liken på hemmaplanen Dalarna genom en oslagbar rolltolkning som Mats Ersson i Himlaspelet under nära 20 år. En person som länge har varit medlem i samfundet och så många gånger glatt oss med kon­geniala tolkningar av Karlfeldts lyrik.

Lars Hjertner är född i Horndal i Karlfeldts hemtrakter, har vuxit upp med och reciterat Karlfeldt vid otaliga tillfällen sedan unga år. På Sångs har han varit ständigt återkommande artist sedan början av 1990-talet, så också i Karlbo där han blev Årets Fridolin 2006 med motiveringen ”Lars Hjertner är skådespelaren och spelmannen som likt Fridolin rör sig mellan allmogekultur och klassiska sköna konstarter”. 1996 fick han Karlfeldtsamfundets stipendium för sin föreställning Karlfeldt – kurbitsmålaren.

Hans ­nuvarande hemmaplan, sedan 20 år, är Göteborgs-­Operan med musikal- och teaterroller. Lars Hjertner är i hela sin gärning en Fridolin – en strålande skådespelare och en lysande ambassadör för Karlfeldt.

Gunilla Stenman Jacobson

Anna Ihlis hyllade tonsättningar av Karlfeldts poesi i sprakande dräkt med Joakim Unander och Dalasinfoniettan ska äntligen få upplevas live!

Torsdag 10 november 19.00 i Kulturhuset tio14, Falun
Fredag 11 november 19.00 i Gagnefs kyrka

Det skulle egentligen ha blivit en konsert sommaren 2020. Men precis som allt annat sköts det upp. På initiativ av Musik i Dalarna ändrades planerna till något mer beständigt. Repertoaren utökades med fler arrangemang som ger Karlfeldts poesi i Annas tonsättningar en storslagen och nyansrik kostym. Det är vemodiga nyanser och stora känslor på albumet "Det ömmaste ord" som släpptes i november 2021 och som hyllats av en enad kritikerkår.

Medverkande:
Anna Ihlis, sång
Hanna Enlöf, sång och gitarr
Hanna Turi, sång
Björn Sima, trummor
Joakim Unander, dirigent 
Dalasinfoniettan

Repertoar: Musik av Anna Ihlis, arrangerad av Joakim Unander, till texter av Erik Axel Karlfeldt, samt några renodlade orkesterstycken.

Det ommaste ord 2

Svenska Akademiens svensklärarpris har idag tilldelats Lillemor Karlsson på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Ledamot Tomas Riad var prisutdelare i Akademiens fullsatta monter på Bokmässan. Karlfeldtsamfundet gratulerar Lillemor. Det är flera av hennes elever som har tilldelats Ungdomens Karlfeldtpris för fina uppsatser om Karlfeldt.

Svensklararpris

Karlfeldtsamfundet utlyser en pristävling om bästa uppsats om Erik Axel Karlfeldt. Tävlingen år öppen för dig som är född 2002 eller senare. Vi behöver få din uppsats senast den 15 juni 2023 för att du ska kunna vara med i tävlingen. Prissumman är maximalt 10 000 kronor och kan fördelas på högst tre prissummor.

Jubileumsprogrammet på Karlfeldtsgården Sångs I Sjugare torsdag den 7 juli flyttas till Siljansnäs kyrka kl 14.30. Allmänheten inbjudes. Fri entré.

Allt regnande har tyvärr gjort det omöjligt att emot många gäster och bilar på Sångs. 

Medverkande:
LARS HJERTNER och ANKI JONES, Göteborgsoperan
MATS JOHANSSON, piano
MIKA LARSSON  och ANDERS ÅKERLUND berättar
ODD ZSCHIEDRICH, ordf. Karlfeldtsamfundet
GUNBRITT BERGGREN, Sångs

Välkomna!

100 år har gått sedan familjen Karlfeldt flyttade in i byn Sjugare vid ­Oplimens strand. Efter ett år av planering och byggnationer kunde så äntligen Sånggården tas i besittning och bli det älskade sommarhemmet. Vi ska glädjas med gårdens nu­varande ägare Bo och Gunbritt Berggren och få njuta av trädgården i sin högsommarprakt. Det blir som en sen Sångsdag med ekon från tio ­decennier. Av en händelse sammanfaller våra sommar­mötesdagar med ett från 2021 uppskjutet 80-årsjubileum av Himlaspelet som vi också får vara med att fira.

Karlfeldtsamfundets högskolepris 2021 tilldelas i år tre B-uppsatser från litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Samtliga pristagare är studerande på lärarutbildningens ämneslärarlinje. Uppsatserna kan, kortfattat sägas, belysa vilka förutsättningar gymnasieskolans styrdokument ger för att arbeta med äldre lyrik och analyserna utgår från Karlfeldts lyrik.

Prissumman på 15 000 kronor fördelas lika mellan:

Alfred Dino Svahnberg; Förutsättningars för äldre lyrik i gymnasieskolans svenskämne. Exemplet Erik Karlfeldt.
Clara Edström: Karlfeldt och ämnesplanen.
Siri Strand: Karlfeldt i ett annat sekel. En analys av sju elevtexter.

Sofia AndersSångerskan Sofia Sandén ger tilsammans med kritikerrosade folkmusikerna Anders Nygårds, Ian Carr och Staffan Lindfors en konsert med Karlfeldttema, ”Drömmen och livet”.

Hildasholm, Leksand den 22 juli kl. 19.00

Biljettpris 180 kr. Information och bokning på hemsida Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Inför firandet 2014 av Erik Axel Karlfeldt 150 år kontaktade Gunbritt Berggren i Karlfeldtsamfundets styrelse kontaktade musikerna Sofia Sandén och Anders Nygårds i syfte att väcka tanken på att skapa nya tonsättningar av Karlfeldts dikter. Resultadet blev CD-skivan "Drömmen och livet" (2016), som fått mycket fina recensioner. Förutom Sofia Sandén (sång) och Anders Nygårds (fiol, viola, gitarr, mandolin, klockspel, tramporgel) medverkade Lars Hjertner (recitation), Ian Carr (gitarr) och Staffan Lindfors (bas) på skivan. Musiken är komponerad av Anders Nygårds och Sofia Sandén. Anders Nygårds har arrangerade också musiken. 

Läs mer om CD:n ”Drömmen och livet”

Kallelse till årsmöte 1/4

Karlfeldtsamfundets medlemmar kallas härmed till årsmöte lördagen den 1 april i Bringsalen, Ersta konferens, Ersta­gatan 1 K, Stockholm.

Om en medlem har ett ärende att behandla på årsmötet ska förslag inkomma skriftligen till styrelsen minst fjorton dagar i förväg. Årsmöteshandlingar kommer att skickas ut i god tid innan mötet. 

Anna NordlundAnna Nordlund är docent i litteraturvetenskap och lektor i didaktik vid Uppsala universitet.

– Mitt intresse för Karlfeldt och hans tid är stort, men jag har framförallt forskat om Selma Lagerlöf och skrivit biografin Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna (2018), berättar hon. Jag har starka släktband till Hälsingland, men också till Värmland, och hör till dem som ser reminiscenser av sin egen barndom i Karlfeldts naturlyrik, även om 102 år skiljer oss åt.

– Som litteraturvetare, lärarutbildare och mamma till fyra pojkar födda mellan 2003 och 2008 har jag ett starkt engagemang för barns och ungas rätt att få upptäcka läsandets glädje. Tillsammans med Ann Boglind har jag sammanställt antologin En bro av poesi, som Svenska Akademien gav i gåva till alla barn som började förskoleklass hösten 2021. Vi har också utarbetat Litteraturbankens undervisningsportal Litteraturbanken skola kring Selma Lagerlöfs författarskap och kring svensk poesi. Även inom Karlfeldtsamfundet hoppas jag kunna arbeta för barns och ungas rätt att få ta del av litteratur.

 2022 Lat klinga

Låt klinga våra dagar är en kalender uppbyggd kring Erik Axel Karlfeldts dikter, så valda att de sammantaget ger en vältalig och nyanserad bild av ett årsvarv i nordisk miljö.

Erik Axel Karlfeldt är en av våra mest folkkära lyriker. Hans dikter är älskade och lästa. Karlfeldts diktning är en del av det svenska kulturarvet. Karlfeldt tillhörde en bondesläkt, levde nära naturen och upplevde starkt det svenska odlingsåret och de olika årstidernas stämningar.

Kalendern kan användas vilket år som helst. I anslutning till varje datum finns skrivrader för egna noteringar och uppgifter om namnsdagar, helgdagar och övriga högtider som är bundna till datum. Boken innehåller också en kort presentation av Erik Axel Karlfeldt samt dikt- och namnsdagsregister.

Denna volym är en nyutgivning av den ursprungliga boken, som utgavs 1994. Förutom den tidigare boken i faksimiltryck finns nu även en inledande essä av litteraturvetaren Daniel Möller och efterord av Lars Falk, en av de ursprungliga redaktörerna. Låt klinga våra dagar är illustrerad av Gunnar Brusewitz.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris.

Den 28 oktober arrangerar V-Dala nation i Uppsala en Karlfeldtafton. Så här presenteras evenemanget: 

Välkommen att festligt och kravlöst dela glädjen och gemenskapen kring vår hembygds egen poet, V-Dalingen Erik Axel Karlfeldt!

Vi kommer uppleva mycket under kvällen, bland annat intressanta kortföredrag, utställning kring Karlfeldt som V-Daling, middag med underhållning och gemenskap. Vi erbjuder allt detta och ni tar med er nyfikenhetens längtan till en fin kväll kring vår käraste Dala-poet.

Kom och ta chansen att lära känna en av V-Dalas allra främsta!

När? 28 oktober
Tid? 17 ak
Var? Stora salen, V-Dala nation, ingång från Sysslomansgatan
Klädkod? Udda kavaj
Pris? 200/320 för studerande/icke-studerande
Anmälan? Sista anmälningsdag 23/10 och sker via denna länk.

 Karlfeldtsafton2

Karlfeldtsamfundet utlyser årligen en uppsatstävling för uppsatsskribenter på B- och C-nivå inom litteraturvetenskap eller angränsande ämnen. Uppsatsen ska behandla Erik Axel Karlfeldts diktning och författarskap. Sista inlämningsdatum för nästa uppsatstävling är den 15 juni 2023.

Uppsats skickas till Karlfeldtsamfundet som e-post till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det ska framgå när och vid vilket lärosäte uppsatsen är skriven.
Vid eventuella frågor, kontakta gärna Anders Back via ovanstående e-postadress.

Den 5 oktober håller samfundsmedlemmen och tidigare styrelseledamoten i Karlfeldtsamfundet Lars Falk ett föredrag om hur Karlfeldt mötte Gustaf Fröding och Nathan Söderblom i Uppsala. 

Stabby Prästgård, Stabby backe 1, Uppsala
Onsdag 5 oktober kl. 19.00

Inträde 40 kronor kontant eller Swish.
Efter föredraget finns kaffe med hembakt till självkostnadspris.

Arr: Bondkyrko Hembygdsförening

Årets Karlfeldtpris på 75 000 kronor tilldelas poeten Ingela Strandberg med motiveringen:

ingela strandberg 62b9efec399ac”I sin diktning gestaltar Ingela Strandberg naturens och människans nattsidor såväl som stunderna av nådefullt ljus. Hennes poesi rör sig lika hemtamt i det svenska odlingslandskapet som bland stjärnbildernas uråldriga teckensystem. Med en unik röst förvaltar hennes språk den lyriska traditionen från Erik Axel Karlfeldt. Därför får Ingela Strandberg 2022 års Karlfeldtpris.”

Hjertner5 oktober kl. 19.00 i Missionskyrkan, Leksand
Biljettinformation

Musikteater i Karlfeldt och Himlaspelets anda av och med Lars Hjertner

Himlaspelet, eller som det egentligen heter: Ett spel om en väg som till himla bär skrevs av Rune Lindström och hade premiär i Leksand i augusti 1941. I denna version återberättas historien av Lars Hjertner, som ensam gestaltar några av de olika rollerna i spelet om den unge drängen Mats som ger sig ut på vandring för att träffa Gud fader och ställa honom till svars för sin trolovades död. Rune Lindströms text blandas här upp med en del av Erik Axel Karlfeldts dikter. Karlfeldt var Lindströms litterära förebild och många av Karlfeldts dikter kan med lätthet placeras in i själva handlingen.

Ett samarrangemang mellan Sensus Studieförbund och Karlfeldtsamfundet

Lagom till märkesåret 2021 för att uppmärksamma att det är 90 år sedan Karlfeldt dog, och även till minne av vännen Christer Åsberg, har vår italienske medlem Adriano De Angeli utkommit med ytterligare en samling översättningar av Karlfeldts dikter. De två första, Vildmarks- och kärleksvisor och Hösthorn, kom 2014 respektive 2019. Nu finns en ny utgåva med 50 utvalda dikter från diktsamlingarna ­Fridolins visor, Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim, Flora och Pomona, Flora och Bellona samt Tidiga dikter och Sena dikter. En sann tribut till minnet av Christer Åsberg och Erik Axel Karlfeldt!

Gunilla Stenman Jacobson