Redaktionellt innehåll
Dikter & Årsböcker

Vinnarna av Ungdomens Karlfeldtpris 2015

I uppsatstävlingen om Ungdomens Karlfeldtpris 2015 har juryn utsett två uppsatser på delad förstaplats med pris på 5.000 kronor vardera: Om Erik Axel Karlfeldt – liv och diktning av Linnea Lagrange av Linnea Lagrange och Erik Axel Karlfeldt. Talade Karlfeldt verkligen till de lärde på latin? av Niclas Samuelsson. Vidare har Frans ­Rademacher med Karlfeldts poetiska humor tilldelats tredjepris på 3.000 kronor och Elin Myrsell med Karlfeldt och kärleken tilldelats ett tröstpris på 1.000 kr.

Priset instiftades Karlfeldtsamfundet som en hedersbevisning för skaldens döttrar Anna Karlfeldt-Larsson och Ulla Barenthein. Syftet med priset är att litterärt intresserade ungdomar skall stimuleras att läsa Karlfeldts diktning och formulera några tankar kring hans diktning i en uppsats. Priset utdelades första gången 2008.

Linnea Lagrange skriver: "Jag går just nu det naturvetenskapliga programmet med bioteknisk spetsinriktning i åk 3 på Katedralskolan i Uppsala. På fritiden åker jag mycket och gärna konståkning och spelar cello. Jag kom att skriva om Karlfeldt då min svensklärare, Lisa Ekblad, hade delat ut informationsblad om Ungdomens Karlfeldtpris och jag tyckte att det lät väldigt roligt att få utveckla min kunskap om en författare som jag dessförinnan inte hade hört talas om särskilt mycket."

Niclas Samuelsson skriver kort om sig själv: "Går tredje året på naturvetenskapliga programmet på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Spelar fotboll, schack och gillar att åka skidor. Jag har ett starkt intresse för matematik. Vi blev introducerade till Karlfeldt av vår lärare, Lillemor Karlsson, under kursen Svenska 2, när vi arbetade med litteraturhistoria. Vi fick då i uppgift att skriva en uppsats om Karlfeldt som skulle uppfylla de krav som Ungdomens Karlfeldtpris ställde för deltagande. Denna uppsats blev sedan först opponerad på av en klasskamrat. När vi sedan skrivit färdigt uppsatsen uppmuntrades vi att delta i tävlingen."

Gunilla Stenman Jacobson

Länk till alla vinnande uppsatser